Google-k ematen du, Google-k hartzen du. Android 11k aplikazioetarako baimenak baliogabetuko ditu

Erabiltzaileei pribatutasun handiagoa emateko, Android 11-ren sortzaileek hautazko funtzio bat sartu dute erabiltzen ez ditugun aplikazioen eskubideak kentzeko.

Android-ek dagoeneko pribatutasuna babesteko mekanismo nahiko onak ditu. Bertan instalatutako aplikazioetako batek ez du gure informazio pribaturako sarbidea. Zerbaitetarako behar izanez gero – adibidez, mezulariak gure kontaktu liburuko norbait erabiltzen ari den ala ez egiaztatu nahi du – aplikazioak erabiltzaileari baimena eskatu behar dio datu hauetan sartzeko. Bestela, datu horietarako sarbidea sistemak blokeatuko du.

Arazoa aplikazioak direla da gustatzen zaie eskatu gehienez baimen guztiak, eta sarritan sar daiteke tentazioa, informazio pribatura sarbidea izan dezaten. Batzuek sarbide hori ematen dute eta gero ahaztu egiten dute halako zerbait gertatu zela. Eta aplikazioak aste askotan zehar informazioa biltzen eta grabatzen du (adibidez) non egon nahi dugun.

Android 11 horri aurre egiten saiatzea da. Aplikazioa bera ezeztatu egin behar da denbora gutxian.

Ezaugarri hau, oraingoz behintzat (Android 11 oraindik ez dago bukatuta), berez desaktibatuta dago eta aplikazioaren baimen-ezarpenetan ezkutatu behar da. Piztu ondoren, bere deskribapenaren arabera, sistemak automatikoki kenduko ditu datu sentikorreko aplikazioak erabiltzaileak denbora luzez aktibatuta ez duela hautematen badu. Mekanismo honek nola funtzionatzen duen xehetasunak – adibidez, zer esan nahi du ez erabili denbora luzez – oraindik ez dira ezagutzen.

Ez dago argi funtzio hau Android 11. produkzio bertsiora joango den ala ez, ezarpenetan nahiko sakona dago ezkutatuta. Beraz, erabiltzaile arrunt batek seguraski ez du hala ere aurkituko, gainera Google-k ez du inola ere harrotzen – sistemaren bertsioaren bertsioan bere presentzia nabaritu zen. Twitter erabiltzaileen eskutik. Ikusi beharra dago sistema berriaren estreinaldia hilabete gutxiren buruan.